Movement In Exile - 17-26 november 2011
FÖRESTÄLLNINGAR

CLOUDDUST
Foto: H.N Koda
CLOUDDUST
Wisp of sand am I
– haze
wherein the senses lay


Lördag 26 november
Teater Tre, Rosenlundsgatan 12, Stockholm
kl. 19.00
Längd: 50 min

Med sitt nordiska och spanska arv har Carmen Olsson utvecklat en personligt uttryck av den Japanska buton. Hon kallar den mibudo. Den karaktäriseras av precision och stark närvaro i varje rörelse. I Clouddust använder hon denna konstform för att iscensätta tankar runt vad som ryms i ”jaget” - vårt självaste väsens form. Carmen Olsson har även ett stort intresse för bildkonst och arkitektur som har lett till flera intressanta samarbeten med olika konstnärer, däribland skulptören Henjasaj N Koda, som även denna gång står för scenografi och kostym. Clouddust får också nyskriven musik av kompositören och pianisten Harald Svensson.

”Hon gjuter med den späda kroppen betydelse i varje litet steg, varje handrörelse, vridning, knyck, blick och skapar ideligen överraskningsmoment. Ett allkonstverk av förunderlig skönhet, där rörelse, bild, ljud och ljus skapar en organisk helhet. Ett genialt och genomarbetat koncept, där butodansen kommer till sin rätt på ett sätt som jag inte tidigare upplevt.”
- Britt Nordberg, Bohusläningen

Dans och koreografi: Carmen Olsson. Scenografi & Kostym: Henjasaj N Koda
Musik: Harald Svensson. Ljus: Björn Nilsson


Clouddust har skapats i residens på Pustervik. Med stöd av Statens kulturråd och Danskontoret, Västra Götalandsregionen och Norrlandsoperan.

Läs mer om Carmen Olsson: www.carmenolsson.com

Boka biljett


EEAP flamenco
Lördag 26 november
Teater Tre, Rosenlundsgatan 12, Stockholm
kl. 18.15
EEAP flamenco ingår i biljetten till CLOUDDUST

”EEAP” är ett utdrag ur en scenisk föreställning för en dansare, en gitarrist, en recitatris, en konstnär, som utgår ifrån ORDET i flamencons poesi. Ordet får flera dimensioner. Det bli synligt i dansarens rörelse som driver gitarrens toner, i skisserna stannar tiden i små ögonblick. Allt sker samtidigt. Dikt ur flamencosångens olika känslolägen i tolkning och recitation av Eva Möller. Ordet ackompanjeras av Eriks Steens gitarr, Pia Pohjakallios dans och Annika Heeds teckning.

Efter visningen håller deltagarna i EEAP flamenco ett publiksamtal i salongen i ca 20 min. De berättar då om sitt samarbete och tankarna kring sin föreställning.

Grunden till arbetet har legat i en vilja att tillgängliggöra flamencopoesin, sångverserna, översatta till svenska av Eva Norée.

Det har vuxit till en scenisk föreställning för en dansare, en gitarrist, en recitatris och enbildkonstnär. EEAP-flamenco, som är arbetsnamnet, står för det som uppstår i mötet mellan konstformer, generationer, erfarenheter och kunskap, med flamencons starka uttryck och form som den gemensamma nämnaren. Som en dialog mellan bild, ord, musiker och dansare.

Eriks gitarrspel och dansen förhåller sig till Evas recitation på liknande sätt som de annars gör till sången, det interaktiva stämningsskapande samspelet får en ny form – samtidigt som innebörden av versen blir direkt berörande och lättare att ta till sig för en publik i Sverige. Den intensiva kommunikativa närvaron som uppstår i flamenco lyfts fram ytterligare av konstnären Annikas teckning som projiceras på en skärm i realtid. Annika beskriver sin konstnärliga process i utgåvan ”Rhythm” som ett ständigt letande efter ett intensivt nu, och genom och med henne får en del av musiken, recitationen och dansen en bestående form på papper.

I det praktiska görandet sker en hel del spännande upptäckter i sökandet efter ett naturligt förhållningssätt till en ny slags dynamik i flamencons interaktivitet. Palon, eller ”stilen” i diktens rytm och känsla kan smyga fram omedvetet i det interaktiva. Dansens rörelsespråk får spännande nya kvaliteter i mötet med det reciterade ordet, likaså gitarrens ibland mer sparsmakade val.I dagsläget har vi kommit en bit i prövandet, och skulle vilja prova ”en prototyp” av konceptet inför en publik! Det känns också som att MiE är ett lämpligt forum för detta.